Despre logo
Floarea soarelui, mereu în cabinetul meu
Floarea-soarelui este una dintre cele mai iubite și recunoscute flori din lume, ea simbolizând soarele, căldura, energia. Așa cum această floare își orientează mereu capul spre soare, și noi, oamenii, ne orientăm mereu spre lumină, căutând constant energia.
Am iubit dintotdeauna floarea soarelui și am ales-o ca logo pentru cabinetul meu, pentru că amintește de capacitatea naturii, și a noastră ca parte a naturii, de a se reînnoi și de a crește. Este o metaforă puternică pentru reziliență și speranță.
Despre logo
Structuri naturale
Mai puțin știut este că floarea-soarelui este un exemplu remarcabil al armoniei și ordinii din natură – deoarece aranjamentul semințelor în centrul florii urmează un tipar cunoscut sub numele de numărul lui Fibonacci. Este vorba de o secvență matematică, descoperită de matematicianul italian Leonardo Bonacci (cunoscut și ca Fibonacci), care se găsește în numeroase alte structuri naturale și care ilustrează o regulă fundamentală a naturii – fiecare număr este suma celor două anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc.).
Despre logo
Căutarea armoniei
În floarea-soarelui, semințele sunt aranjate în spirale care urmează această secvență potrivit numărului lui Fibonacci, pentru optimizarea spațiului și facilitarea creșterii eficiente. Așa se face că rezultă nu doar un efect vizual armonios și liniștitor, un model estetic plăcut, ci și unul funcțional, reflectând cum natura utilizează matematica pentru a crea ordine și frumusețe.
Fiecare floare a soarelui este, astfel, un exemplu fascinant de armonie și eficiență, perfecțiune matematică și adaptabilitate naturală, simplitate și complexitate în același timp. Cum și noi, oamenii, suntem, asemeni acestor flori, simplitate și complexitate în același timp, în căutarea armoniei matematice a naturii și în dezvoltarea cunoașterii prin orientarea către soarele interior.
Floarea-soarelui și spirala ei de aur reflectă, în perspectiva mea, interconectivitatea dintre natură și psihologie, este un memento constant al capacității noastre de a crește și de a ne adapta la provocările vieții.